Vata, Pitta și Kapha
Tot ce trebuie să știți despre dosha: Vata, Pitta și Kapha
In Ayurveda, Vata, Pitta și Kapha sunt cunoscute ca cele trei dosha, sau forțe ale naturii care reglementează. Înțelepciunea Ayurvedică spune că echilibrul sau balanța acestor trei dosha este foarte importantă.
Ce sunt mai exact acestea? Ayurvedale descrie ca trei principii fundamentale care operează în natura, dar care de asemenea penetrează și natura noastră umană, astfel reglementând toate procesele psihologice.
Ființa umană în termeni de balanță dosha
Distribuția individuală a celor trei dosha determină constituția noastră și tipul Ayurvedic. Descrie predispozițiile noastre spirituale și psihice: structura psihică, nevoile nutriționale și metabolismul și de asemenea diferitele caracteristici ale personalității noastre, temperamentul nostru, ceea ce ne place și nu ne place, slăbiciunile și puterea noastră.
Tipuri Ayurveda
În funcție de care dosha-uri sunt dominante, Ayurveda distinge între diferite constituții sau tipuri ayurvedice: Vata, Pitta și Kapha și de asemenea un număr mixt.
Ce dosha ești?
Știi care este tipul tău de dosha? Pentru o primă impresie, recomandăm să faceți testul de pe site-ul nostru.
Vata, Pitta, Kapha – felul în care acestea ne modelează
1.
Vata – principiul mișcării
Vata este responsabilă pentru sistemul nervos, respirație și toate mișcările care au loc în corp. Elementele spațiului și aerului sunt asociate cu dosha Vata. O Vata balansată te face sa te simți plin de energie, fericit, entuziast și creativ; mintea este calmă, limpede și alertă.
2.
Pitta – principiul metabolismului
Pitta guvernează – printre altele – digestia și temperatura corpului. În ceea ce privește mintea, ajută să ai o minte ageră și emoții. Pitta este un element de foc. Când este pusă în echilibru, Pitta restabilește energia, fluența în vorbire, puterea digestivă, o temperatură corectă a corpului și o minte limpede.
3.
Kapha – Principiul structurii
Kapha îi dă corpului fermitate și stabilitate și menține balanța fluidelor corpului. Kapha este asociată cu elemente de pământ și apă. O Kapha balansată îți dă putere, rezistență, un sistem imunitar bun, răbdare și stabilitate mentală.
Tipuri de corp conform Ayurveda
Distribuția Vata, Pitta & Kapha în corp
Chiar dacă cele trei dosha sunt prezente peste tot în corp, texte Vedice vechi descriu câte o locație ca „acasă” pentru fiecare dosha.
În Ashtanga Hridayam, Sutrasthan 1:7 se spune:„Vata se găsește cel mai des în zona ombilicală, Pitta între zona ombilicală și inimă și Kapha deasupra inimii.”
Menținerea echilibrului intern
Dacă cele trei dosha sunt echilibru individual, aceasta înseamna ca toate funcțiile fizice funcționează cum trebuie – și conform Ayurveda suntem sănătoși și perfect confortabili în corpul nostru. Totuși, dacă dosha nu sunt în echilibru, de exemplu, pentru că una dintre ele are mai multă influență asupra celorlalte, aceasta poate duce la o sănătate precară pentru mult timp.
De aceea textele ayurvedice explică ce măsuri pot fi luate pentru a readuce o dosha la echilibrul ei natural. Astfel, puterile de vindecare ale corpului sunt întărite.
Înțelepciunea din textele vechi - bucurați-vă de o dosha sănătoasă și echilibrată
Sursa textelor vechi pentru literatura Ayurveda, Charak Samhita, explică importanța echilibrului celor trei dosha:
„Corpul oricărei ființe este întotdeauna reședință pentru Vata, Pitta și Kapha. O persoană trebuie să știe dacă este intr-o stare echilibrată sau într-o stare dezechilibrată.” – (Charak Samhita, Sutrasthan, 18.48)
Apoi, efectele dosha-urilor sunt descrise detaliat. De exemplu, o dosha Vata echilibrată, se exprimă printre altele prin entuziasm, funcționare optimă a țesutului metabolic și o eliminare echilibrată.
O dosha Pitta echilibrată este exprimată printr-o digestie bună, prin vedere bună, o temperatură a corpului echilibrată, foame și sete echilibrate și carismă, fericire și inteligență.
În Charak Samhita, Sutrasthan, 18:49-51 Kapha echilibrată este descrisă prin exprimarea puterii, răbdare și absența lăcomiei.
Ojas – secretul vitalității și puterii
Viața este trăită la maxim dacă doshas sunt în echilibru. Pentru că atunci corpul este sănătos și produce Ojas, produsul final al digestiei. Ojas este o structură fină care este se materializează și are conștiință.
Ojas este totalitatea celor trei doshas. Caracteristicile sale sunt descrise detaliat în textele vechi Ayurveda. Ojas aduce putere, vitalitate, sănătate, ajută digestia și metabolismul, te menține tânăr și te ajută să gândești pozitiv pentru a-ti da o vedere pozitivă în rezolvarea problemelor.
O persoană cu multă Ojas se simte binecuvântată și radiază de fericire. La exterior, Ojas se vede ca sănătos, piele și ochi strălucitori.
Vata, Pitta, Kapha sau dosha mixt?
Ayurveda consideră că fiecare ființă umană este un individ unic caracterizat printr-o interacțiune între cele trei dosha Vata, Pitta și Kapha și nenumăratele lor caracteristici.
Potrivit Ayurveda, o constituție Tridosha (Vata, Pitta și Kapha în proporție egală) indică faptul că forțele biologice din corp sunt în echilibru. Acest lucru implică o bună structură (Kapha), energie (Pitta) și mișcare (Vata).
Dacă un dosha este disproporționat de mare, acest lucru va determina anumite funcții dosha să fie mai dominante. Cu toate acestea, o „echilibrare” a dozelor nu are nimic de-a face cu proporțiile, ci mai degrabă cu promovarea funcționării normale și sănătoase a dozelor individuale.
Una sau două doze tind să fie dominante la majoritatea oamenilor.
Diferite doze tind, de asemenea, să domine în diferite etape ale vieții.
Potrivit Ayurveda, copilăria și adolescența până în jurul vârstei de 30 de ani sunt determinate de Kapha, principiul structurii. Principiul Pitta este dominant în perioada creativității până în jurul vârstei de 60 de ani, care este urmată de perioada de transformare și maturitate spirituală determinată de principiul Vata.
În general, există zece tipuri diferite de constituție ale căror caracteristici sunt determinate de unul sau mai multe dosha-uri, rezultând o combinație de caracteristici fizice. Dozele determină atribute sau caracteristici specifice, cum ar fi construcția fizică a unei persoane, metabolismul, talentele, punctele forte, preferințele și tendințele. Dintr-o perspectivă ayurvedică, descrierea tipurilor de constituție este extrem de complexă și este guvernată de numeroase influențe.