fbpx

Transport gratuit pentru comenzile peste 150 lei!

Sfaturi nutriționale ayurvedice

Sfaturi nutriționale ayurvedice

 

Descoperă sfaturi nutriționale ayurvedice și mănâncă corect

Mănâncă corect pe drumul spre o sănătate bună

Scopul mâncării este să îi furnizeze corpului materialele necesare și substanțele esențiale, cum ar fi vitaminele, mineralele, și alte elemente pentru a ne da energia de care avem nevoie. 

Înțelegearea nutriției Ayurvedice, merge mai departe și descrie abordări și principii holistice încă necunoscute de știința nutrițională modernă. Conform Ayurveda, pentru a îndeplini nevoile corpului, nu contează doar calitatea mâncării, ci și felul în care o pregătim și modul în care funcționează sistemul digestiv.

Așa cum ne spun scrierile Ayurvedice, descoperim sfaturi nutriționale ayurvedice pentru o bună sănătate, care începe cu o digestie bună. De asemenea, este important ca mâncarea pe care o consumăm să fie metabolizată cum trebuie. De fapt, învățăturile Ayurvedice despre sănătate consideră mâncarea la fel de importantă cum sunt și medicamentele; Ayurveda folosește dieta ca pe o abordare terapeutică pentru tratarea și prevenirea bolilor și ca pe un mijloc de echilibrare al doshas.

sfaturi nutriționale ayurvedice

Sfaturi nutriționale ayurvedice individuale

 

Astfel, în plus față de ghidurile de nutriție, știința ayurvedică nutrițională recomandă de asemenea o dietă personalizată pe fiecare persoană în parte, care ia în considerare tipul de dosha pe care îl are fiecare, etapa vieții în care este, puterea digestivă, sezonul și perioada zilei, mediul și starea de sănătate.

Mai mult, Ayurveda clasifică mâncarea și aromele în funcție de efectul pe care il au asupra fiecărei dosha, care ajută să folosești mâncarea specific pentru scopul de a promova un echilibru sănătos pentru nutriția corpului și minții.

Potrivit Ayurveda, să consumi mâncarea potrivită în cantitățile potrivite are un rol important în prevenirea bolilor și în încetinirea procesului de îmbătrânire.

Astfel, am întocmit o listă de sfaturi Ayurvedice care vă vor ajuta să vă păstrați sănătatea și să preveniți apariția bolilor.

 

10 sfaturi nutriționale ayurvedice

Dacă vrei să faci ceva bun pentru tine și vrei să-ți schimbi dieta, este bine să o iei câte un pas pe rând. Începe cu două recomandări pe care le poți integra ușor în viața de zi cu zi. Adaugă și alte recomandări doar după ce primele două au avut efect. 

sfaturi nutriționale ayurvedice

1. Mâncați doar când vă este foame

Aveți încredere în senzația de foame. Mâncați doar când vă este cu adevărat foame și când masa precedentă a fost digerată complet (cca. 3-5 după o masă principală).
Nu mâncați prea mult. Mâncați doar până când stomacul este  în jur de 3/4 plin.

2. Mănâncă la ore fixe

Mănâncă tot timpul la aceeași oră. Prânzul trebuie să fie masa principală. în timp ce micul-dejun și cina trebuie să fie mese ușoare. Cel mai bine este să mâncați prânzul în jurul orelor 12-13 pentru că atunci, focul digestiv (“agni”) este foarte puternic. Luați cina devreme (6:00 pm, 7:00 pm cel mai târziu) și evitați mâncărurile grele seara, cum ar fi cârnați, pește, iaurt, brânză, lapte bătut, brânză quark și alte mâncăruri similare care sunt bogate în proteine. Aceste mâncăruri pun presiune pe organism și vă pot împiedica să dormiți bine. Evitați gustările între mese dacă nu simțiți cu adevărat că vă este foame.

3. Mâncați într-o atmosferă relaxată

Mâncați într-o atmosferă calmă și relaxată. Nu ar trebui să citiți, să lucrați sau să vă uitați la televizor în timp ce mâncați. Tot timpul stați jos în timpul mesei. După masă stați liniștiți 5-10 minute în liniște, sau chiar luați o pauză și întindeți-vă pentru a permite corpului să realizeze digestia.

4. Încetinește ritmul

Nu mâncați nici prea repede, nici prea încet. Mestecați mâncarea în întregime.

5. Consumați mâncare preparată proaspăt

Mesele dumneavoastră trebuie să fie preparate proaspăt, să fie gustoase, ușor de digerat și calde. Evitați mâncarea reîncălzită sau veche. Alegeți mancare proaspătă, hrănitoare și organică.

6. Consumați în primul rând mâncare gătită

Majoritatea mâncării pe care o consumați trebuie să fie gătită pentru că este mai ușor absorbită de corp. Mâncarea proaspătă, negătită trebuie să fie un fel suplimentar (salată). Mierea nu ar trebui să fie încălzită sau folosită la gătit și copt.

7. Beți în principal băuturi calde și nu beți prea mult în timpul meselor

Luați înghițituri mici de apă, suc sau alte băuturi în timpul mesei. Dacă vreți să consumați mai mult, ar fi bine să faceți cu o oră înainte sau după masă. Sunt de preferat băturile calde sau fierbinți în timp ce băuturile foarte reci ar trebui evitate.
Nu beți lapte la masă; puteți să îl combinați cu pâine prăjită, cereale sau mâncare cu gust dulce.

8. Mai mult decât “add-on: Dă savoare meselor cu mirodeniile potrivite

Folosiți mirodeniile potrivite deoarece este important și promovează sănătatea și starea de bine. Mirodeniile de asemenea oferă suport sistemului digestiv. Pot fi folosite pentru scopul de a îmbunătăți echilibrul dosha. Pentru Vata, Pitta, sau Kapha, churnas sunt recomandate în special.
Pentru a menține echilibrul dosha, ar trebui să încorporați toate cele șase gusturi la fiecare masă. Mirodeniile pot să ajute foarte mult în acest aspect.

9. Întocmește-ți dieta pe tipul de dosha

În plus față de aceste recomandări de nutriție, o dietă întocmită pe tipul tău, joacă un rol important în Ayurveda. Această dietă se întocmește individual pe baza echilibrului doshei personale și pe baza puterii digestive (agni).

10. Folosiți suplimente Ayurvedice

Îmbogățiți-vă dieta cu suplimente. În funcție de compoziție, suplimentele pot fi folosite specific pentru a vă îmbunătăți echilibrul doshei.

Agni – focul digestiv

 

Felul în care corpul nostru folosește nutrienții, depinde foarte mult de digestia noastră. În Ayurveda folosim termenul mai cuprinzător agni, care poate fi tradus ca “foc digestiv” sau “putere digestivă”. Agni funcționează în tot sistemul minte-corp.

Potrivit Ayurveda, agni nu guvernează doar procesul tractului gastrointestinal, ci de asemenea reglează întregul metabolism și utilizarea nutrienților în fiecare celulă individuală a corpului. Cu cât este mai mare puterea digestivă, cu atât mai bine putem asimilia și utiliza mâncarea pe care o consumăm și de asemenea producem mai puține reziduuri metabolice.

Pentru a preveni bolile și pentru a trăi cât mai mult și mai sănătos, experții Ayurveda recomandă ajustarea dietei în funcție de puterea digestivă. De exemplu, persoanele cu o agni puternică pot tolera mâncăruri grele ce pot cauza balonare și alte probleme la persoanele cu agni slabă. Cât de puternică este agni depinde în primul rând de echilibrul celor trei doshas.

Vezi și alte articole mai jos

Ce este Prana? Ce este Rasayana?

Prana și RasayanaDescoperă detalii despre ce înseamnă Prana și Rasayana în medicina ayurvedică și cum te pot influența în a obține o viață mai bună....

Ce este dosha Pitta?

Descoperă dosha Pitta și secretele ayurvedaDescoperă dosha Pitta și secretele ayurveda! Află cum o rutină corespunzătoare și un stil de viață...

Contact

Program de lucru

Luni-vineri: 09:00-17:00

 

Email:

clienti@amdnobel.ro

 

Telefon:

0720.277.538

031.104.0016