Sănătatea holistică
Nu există două persoane la fel. Fiecare dintre noi are o compoziție fiziologică individuală. Sănătatea noastră este influențată de originile noastre, de talentele noastre, de comportament, mediul nostru, de orice vedem, auzim, simțim și experimentăm.
Sănătatea holistică pentru fiecare individ
Astfel Ayurveda ia în considerare toate apectele vieții în recomandarea sa pentru o sănătate holistică de lungă durată. Această perspectivă holistică este împărțită în 20 de abordări Ayurvedice, care includ, de exemplu:
Aroma terapie și terapie prin culoare
Rutină zilnică și sezonieră
Tratamente Ayurvedice de curățare
Măsurarea pulsului prin metoda Ayurvedică
Folosirea suplimentelor alimentare pe baza de ierburi și minerale
Yoga
Sunete Vedice și terapie prin muzică
Conștiință (dezvăluirea puterilor de auto-vindecare prin meditație transcendentală)
Recomandări pentru o dietă echilibrată conformă cu constituția individuală
Astrologie Vedică, Jyotish
Terapie prin respirație
Abordări ale lui Maharishi Ayurveda în sănătatea holistică
Recomandările lui Maharishi Ayurveda au ca scop promovarea sănătății holistice.
Tratamentul de curățare Ayurvedic în sănătatea holistică
Panchakarma
Panchakarma este termenul Ayurvedic pentru tratamente fizice precise și coordonate. Terapia este îndreptată către eliminarea ușoară, dar permanentă a toxinelor și reziduurilor metabolice, astfel restabilind un echilibru armonios în corp. Panchakarma este folosit pentru tratamentul și prevenția bolilor și pentru creșterea stării de bine.
Măsurarea pulsului prin metoda Ayurvedică
Măsurarea pulsului prin metoda tradițională Ayurvedică presupune că pulsul este simțit cu trei degete pentru a detecta potențialele dezechilibre în interacțiunea cu dosha. Ayurveda oferă multe tehnici de măsurare care ajută la echibrarea unei dosha.
Exerciții fizice și de respirație pentru sănătatea holistică
Yoga-Asanas
Yoga asanas sunt un set de posturi fizice care sunt efectuate una după alta. Este important să ai o poziție relaxată – „asana” înseamnă poziție confortabilă – și să nu fii încordat. Scopul este să aduci la un echilibru armonios toate energiile din corp care uneori lucrează unele împotriva celorlalte. În acest proces poți ajunge să fii conștient de cursul energiei și poți observa dizolvarea blocajelor, atunci când ajungi în contact cu corpul tău. Fiecare poziție descoperă forțe specifice în sistemul minte-corp. Prin direcționarea atenției fără efort către partea corpului pentru care sunt făcute exercițiile, îți permiți să te încarci cu energie. La nivel psihic, „asanas” au efect pozitiv la nivelul creierului, sistemului nervos și glandelor, și masează organele interne. Dintre cele mai plăcute efecte sunt mobilitatea crescută și rezistența, fără să te simți epuizat după exerciții. La nivel mental, exercițiile netezesc fluctuațiile dispoziției și calmează mintea.
Pranayama – respirație echilibrată
Pranayama este o tehnică simplă de respirație, ceea ce permite minții să se odihnească și pune corpul într-o stare de relaxare, în special înainte de meditație. Concordanța este produsă între partea stângă și partea dreaptă a creierului. În același timp, rezervele de energie sunt activate, iar asta te face să te simți ușor fizic și cu o minte clară.