fbpx

Transport gratuit pentru comenzile peste 150 lei!

Rutină zilnică ayurvedică – Trăiește sănătos

Rutina zilnică ayurvedică – Trăiește într-un ritm sănătos

 

Cel mai important scop al Ayurveda este să promoveze și să susțină sănătatea. Potrivit științei Ayurvedice, putem dobândi acestea dacă ne aliniem viețile cu ciclurile naturii și folosim ritmul natural al timpului.

Cu mii de ani în urmă, învățătorii ayurvedici au scris despre ceea ce înseamnă o rutină zilnică sănătoasă (dinacharya) și de ce este atât de importantă pentru starea noastră de bine. Sperăm că acest blog vă va oferi suportul de care aveți nevoie pentru o rutină Ayurvedică  zilnică fără stres, fără să depuneți prea mult efort, pentru a vă simți bine tot timpul. Ayurveda pentru bucurie, fericire și sănătate.

Rutina zilnică în Ayurveda

Vă sfătuim să nu încercați să schimbați prea multe lucruri deodată. Încercați să începeți pas cu pas. Începeți cu unul dintre sfaturile noastre pe care îl considerați cel mai ușor de implementat. După un timp, puteți sa introduceți un al doilea pas, apoi al treilea etc.

Cum să îți începi dimineața?

Trezește-te devreme

Trezirea devreme este pasul cheie pentru o rutină zilnică bună, pentru sănătate și bună stare.

Scrierile vechi Ayurvedice sugerează chiar că ideal ar fi să ne trezim “cu o oră înainte de răsărit” deci între 4:00 a.m. și 6:00 a.m. Ce este important, totuși, este să te trezești în fiecare dimineață în timpul fazei Vata, înainte de 6:00 a.m., fără alarmă. Acest lucru poate părea neobișnuit pentru unii; totuși este posibil dacă megeți la culcare înainte de ora 10:00 p.m., conform rutinei zilnice ayurvedice, și dacă urmați și alte recomandări, mai ales cele pentru rutina de seară. Veși fi surprinși câtă ușurare, prespețime și creativitate veți experimenta, datorită unei mici schimbări. Folosiți momentul Vata dimineața. Dacă dormiți mai mult și vă treziți în momentul Kapha, este posibil să vă facă să vă simți greoi și obosiți.

“Curățarea” interioară și exterioară

Pentru a începe ziua, în mod conștient, bucurați-vă  de timpul petrecut cu voi și de curățarea interioară și exterioară. Acest “program” Ayurvedic vă va ajuta pentru următoarele:

 1. Spălați-vă bine pe față
 2. Igiena gurii: Spălați-vă cu grijă dinții și curățați-vă limba.
  Igiena gurii este foarte importantă. Rămân foarte multe reziduuri sau ama (a se vedea notele), acumulate peste noapte pe limbă. Prin curățarea limbii, curățați corpul de aceste reziduuri.
 3. “Gandusha” (mestecatul uleiului)
  Mestecatul uleiului este o tradiție veche în Ayurveda. Scopul este de asemenea, să eliberezi corpul de ama sau de reziduurile acumulate. Este bine să folosiți 1-2 lingurițe de ulei de susan organic (maturat). Puneți uleiul în gură, faceți gargară cu el și apoi plimbați-l prin gură timp de 4-5 minute. Aruncați uleiul din gură în coșul de gunoi, mai bine decât în chiuvetă, deoarece uleiul poate înfunda țevile pe termen lung.
 4. Beți apă
  Beți 1-2 cești sau 100 – 200 ml apă călduță. Dacă doriți, puteți adăuga miere și/sau suc de lămâie.
 5. Goliți vezica și intestinele
  Foarte important: Golirea intestinelor este parte din curățarea de dimineață! Dacă beți apă în scurt timp vă va ajuta să faceți asta.
Efort fizic ușor

Dacă aveți timp, faceți o plimbare alertă. Vă va stimula circulația și metabolismul și vă va însenina starea.

Apoi aveți nevoie să vă “hrăniți”. Totuși, asta nu înseamnă încă să mâncați. Mai bine, hrăniți-vă cu abhyanga, auto-masaj Ayurvedic cu ulei. Acesta vă întărește dhatus (țesuturile corpului), mușchii și oasele. Vă va ajuta să îmbunătățiți și calitatea pielii, dar vă ajută și la calmarea sistemului nervos. Cel mai mult vor beneficia de acest masaj Ayurvedic cei care suferă de insomnii.

Masajul Ayurvedic cu ulei (abhyanga)

Cu siguranță vă veți resfăța cu acest masaj cu ulei. Masați usor capul, corpul și tălpile timp de 5-10 minute cu uleiuri Ayurvedice de calitate superioară, ideal este un ulei care corespunde tipului de dosha. Bucurați-vă de acest timp pentru voi.

Găsiți mai multe informații despre auto-masaj aici.

În “Abhyanga” YouTube video, experți indieni de top vă vor da informații despre efectele minunate, sănătoase ale auto-masajului, și tot ei vă vor oferi sfaturi practice.

Abonați-vă acum la canalul de YouTube (Maharishi Ayurveda Europe).

Dacă folosiți ulei de susan maturat pentru masaj, puței pune 1-2 picături cu care să masați nasul și urechile. Apoi odihniți-vă 10 minute pentru ca pielea să absoarbă uleiul.

Odată ce pielea a absorbit uleiul, facți un duș sau o baie calde. Sfat: înlăturați orice exces de ulei cu un prosop înainte de duș și turnați produse de curațenie pe scurgere pentru a nu o înfunda.

Meditatia Transcedentala

La fel ca și curățarea fizică descrisă anterior, curățarea interioară este o parte esențială a rutinei ayurvedice de dimineață. Recomandăm meditatia transcedentala, pentru că, parțial nu presupune efort, este ușoară și naturală și oferă pace interioară și claritate. Acest lucru vă va ajuta să faceți față vieții cotidiene și provocărilor ei. 

Micul-dejun
Ideal ar fi dacă puteți lua micul-dejun până la ora 8:00 a.m., cel târziu 9:00 a.m. Dacă suntem deja în timpul Kapha, focul digestiv sau agni (a se vedea notele) nu mai este foarte puternic, potrivit tehnicilor ayurvedice. Astfel, micul-dejun trebuie să fie ușor. Dacă nu vă este foame, puteți să săriți peste el.

În schimb, puteti mânca fructe (notă: tipul Vata se potrivește foarte bine cu fructe uscate cum ar fi curmale, smochine și/sau nuci asezonate cu nucșoară sau scorțișoară. Savurați-le calde), sau puteți prepara un terci ușor. Aici veți găsi mai multe rețete ayurvedice pentru micul dejun. Nu mâncați niciodată în grabă, sau în timp ce stați în picioare sau mergeți. Luați-vă 10-15 minute pentru un mic dejun confortabil și în pace. Acest lucru vă va permite să vă simțiți “plini” și bine.

Alegeți-vă hainele în funcție de sezon; trebuie să fie confortabile și suficient de călduroase. Apoi puteți începe ziua și ce aveți de făcut. Restul dimineții este pregătit pentru faza creativă.

Ce este Prana? Ce este Rasayana?

Prana și RasayanaDescoperă detalii despre ce înseamnă Prana și Rasayana în medicina ayurvedică și cum te pot influența în a obține o viață mai bună....

Ce este dosha Pitta?

Descoperă dosha Pitta și secretele ayurvedaDescoperă dosha Pitta și secretele ayurveda! Află cum o rutină corespunzătoare și un stil de viață...

Contact

Program de lucru

Luni-vineri: 09:00-17:00

 

Email:

clienti@amdnobel.ro

 

Telefon:

0720.277.538

031.104.0016