fbpx

Transport gratuit pentru comenzile peste 150 lei!

Dosha mixt

Dosha mixt

 

Dosha mixt

 

Dosha mixt sau „Aveți două dosha dominante?”

Dacă da, veți poseda talentele și abilitățile deosebite ale ambelor dosha – Pitta și Kapha, Vata și Pitta sau Vata și Kapha – acestea se numesc dosha mixt. Dosha dominantă va fi cea care figurează mai întâi în descrierea tipului ayurvedic. De exemplu, Vata este dosha dominantă într-un tip Vata / Pitta, în timp ce Pitta este dominantă într-un tip Pitta / Vata.

 

Formele mixte constând din două dosha-uri (tipuri Bidosha) se găsesc relativ frecvent, în timp ce foarte puțini oameni prezintă caracteristici ale tuturor celor trei doshas în proporție similară sau egală (tip Sama / Tridosha).

 

Caracteristicile dozelor și ponderarea lor determină ce sfaturi Ayurveda vor fi deosebit de relevante pentru dumneavoastră. Vă recomandăm să citiți recomandările pentru dozele dvs. dominante și să vă concentrați în special pe sfaturile referitoare la dosha care prezintă mai întâi, astfel încât să îl puteți readuce în echilibru.

Vata/Pitta sau Pitta/Vata

Tipurile Vata / Pitta și Pitta / Vata au o construcție fizică similară cu tipurile Vata pure. Cu toate acestea, acestea pot fi mai puternice și mai musculare în funcție de proporția Pitta. În general, aceștia sunt atletici, alertați fizic și mental și foarte comunicativi. Sunt prietenoși și vorbăreți și pot fi extrem de ambițioși. Au un intelect ascuțit, concentrat și mai multă rezistență, energie și asertivitate decât tipul constituției Vata.

 

Proporția Pitta creează, de asemenea, o stabilitate mai mare, o digestie mai puternică și scaune mai regulate. Frigul este tolerat mai bine decât cu o constituție pură Vata. Problemele sunt rezolvate cu entuziasm.

 

Datorită abilităților lor, tipurile Vata / Pitta și Pitta / Vata pot realiza foarte mult dacă se îngrijesc corect. Persoanele cu acest tip de constituție ar trebui să acorde atenție stilului lor de viață și să se asigure că își permit suficient timp pentru a se recupera. Altfel se vor obosi repede. Recomandările ayurvedice pentru ambele tipuri, în special pentru tipul care prezintă primul, ajută la menținerea echilibrului și la recuperarea rapidă.

Vata/Kapha sau Kapha/Vata

Vata / Kapha și Kapha / Vata combină caracteristici care sunt exprimate în diferite domenii și care pot scoate în evidență personalități deosebit de fascinante.

Tipurile de Vata / Kapha tind să aibă structuri subțiri, deși nu la fel de pronunțate ca un tip Vata pur. Cu toate acestea, temperamentul lor este foarte diferit de cel al tipurilor Vata, care sunt mereu în mișcare. Tipul mixt Vata / Kapha este considerabil mai echilibrat și radiază stabilitate și rezistență interioară.

 

Proporția Kapha are un efect calmant. Cu alte cuvinte, tipurile Vata / Kapha și Kapha / Vata sunt rapide și eficiente când vine vorba de acțiune, dar în caz contrar afișează o natură calmă și relaxată și rămân „reci” datorită prezenței Kapha. Cu toate acestea, digestia poate fi neregulată sau lentă, iar frigul nu este bine tolerat.

 

La nivel fizic, Kapha poate oferi stabilitate, rezistență și energie, pe care un tip Vata „pur” s-ar putea să nu le aibă, rezultatul fiind că acest tip de amestec de dosha poate implementa cu succes multe idei creative (Vata). Dimpotrivă, proporția Vata poate crea o anumită vioiciune și vibrație, în cazul în care un Kapha dosha dominant ar tinde spre lipsa de aer.

Pitta/Kapha sau Kapha/Pitta

Tipurile Pitta / Kapha și Kapha / Pitta combină claritatea, acțiunea analitică și structurată cu stabilitatea, răbdarea și seninătatea Kapha. Sunt mai musculare decât tipurile Pitta sau Vata, puternic construite și, în general, robuste. O pondere mai mare din Kapha poate conferi acestor tipuri un aspect mai rotund, cu o proporție mai mare de grăsime corporală în raport cu mușchii. Această constituție este deosebit de benefică pentru sportivi, deoarece Pitta produce energie și foc, în timp ce Kapha oferă rezistență.

 

Dacă proporția Kapha este deosebit de mare, acest lucru poate reduce motivația pentru antrenament. Tipurile de Pitta / Kapha și Kapha / Pitta ar putea fi dificil să omiteți o masă.

 

Înarmați cu robustețea și rezervele de energie ale Kapha, persoanele cu o proporție ridicată de Pitta își pot îndeplini obiectivele cu succes pe perioade lungi.

 

Pitta & Kapha: un mix care creează povești de succes.

Vata-Pitta-Kapha (Tridosha/Sama dosha)

Oricine se naște cu o constituție Tridosha se poate bucura de un raport neobișnuit de echilibrat și de cele mai bune caracteristici ale tuturor celor trei tipuri de dosha.

 

Când toate cele trei doze sunt echilibrate sau aproape echilibrate, această sincronicitate produce o stabilitate și o flexibilitate enorme.

 

Totuși, așa cum este cazul tuturor celorlalte tipuri ayurvedice, acest tip de dosha ar trebui, de asemenea, să aibă grijă să mențină acest echilibru personal de dosha de-a lungul vieții sale și să acționeze dacă unul dintre cele trei dosha cade în dezechilibru.