fbpx

Transport gratuit pentru comenzile peste 150 lei!

Digestia, indigestia și balonarea – tot ce trebuie să știi despre tubul digestiv

Digestie echilibrată cu Ayurveda

Cum obținem o digestie echilibrată cu Ayurveda? Află și tu în articolul de mai jos cum poți menține echilibrul din interior.

Digestia – importanța ei în medicina ayurvedică

Cu mult timp înainte de apariția medicinei moderne, Ayurveda – un sistem holistic de sănătate din India – a identificat importanța digestiei pentru sănătatea și bunăstarea generală. Conform Ayurvedei, digestia defectuoasă poate duce la apariția unei game largi de probleme de sănătate, inclusiv tulburări digestive, infecții și probleme de piele. În acest articol, vom explora principiile Ayurvedei în ceea ce privește digestia și vom analiza cum putem îmbunătăți acest proces pentru a ne menține sanatatea.

tub digestiv

Conform Ayurveda, digestia începe în momentul în care mâncăm. Știința modernă a confirmat această teorie, identificând importanța factorilor precum mirosul, gustul și textura alimentelor pentru procesul de digestie. În Ayurveda, se recomandă consumul de alimente naturale și proaspete, bogate în nutrienți și usor de digerat. În plus, se recomandă mestecarea alimentelor cu atenție, pentru a le ajuta să fie mai ușor procesate de către organism.

O altă idee principală în Ayurveda este evitarea alimentelor grele și bogate în grasimi. Aceste alimente sunt mai dificil de digerat și pot duce la apariția unor probleme digestive. În schimb, Ayurveda recomandă consumul de alimente ușoare, cum ar fi fructe și legume, și evitarea alimentelor bogate în sare, zahăr sau aditivi alimentari.

De ce apa caldă are beneficii în comparație cu cea rece?

Apa caldă ocupă un loc semnificativ în practica Ayurveda și este considerată benefică pentru echilibrarea celor trei dosha, îmbunătățirea digestiei și promovarea sănătății generale. 

  • Stimularea Digestiei: Consumul de apă caldă poate ajuta la stimularea agni, termenul ayurvedic pentru „puterea digestivă”. Apa caldă activează enzimele digestive și poate facilita procesul de descompunere și absorbție a alimentelor.

  • Curățarea Toxinelor: Apa caldă are proprietăți detoxifiante, ajutând la descompunerea și eliminarea toxinelor din corp. Aceasta poate ajuta la curățarea sistemului digestiv și la menținerea unui colon sănătos.

  • Echilibrarea Celor Trei Dosha: Apa caldă este considerată calmantă pentru toate cele trei dosha – Vata, Pitta și Kapha. Află despre fiecare dietă specifică doshei tale, aici.  

Dacă vrei să îți afli dosha, pentru a avea grijă de digestia ta, poți face testul nostru de aici. (durează aprox. 7 minute și prin abonarea la newsletter primești un ebook gratuit cu detalii despre dosha ta)

Este important să ții cont de preferințele și nevoile individuale când decizi să adaugi apa caldă în rutina ta zilnică. Descoperă mai multe despre apa caldă, aici.

.

Menține sănătatea digestivă

Pentru a menține sănătatea digestivă, Ayurveda recomandă, de asemenea, evitarea mâncatului în exces și menținerea unei diete regulate. Mâncatul în exces poate duce la apariția unor probleme digestive, cum ar fi indigestia sau refluxul gastroesofagian. În plus, o dietă regulată ajută la menținerea unui echilibru în organism și poate ajuta la prevenirea problemelor digestive.

Pe lângă alimentație, Ayurveda identifică alți factori importanți pentru sănătatea digestivă, cum ar fi exercițiile fizice și somnul adecvat. Exercițiile fizice pot ajuta la îmbunătățirea circulației și a fluxului de sânge către organele digestive, în timp ce somnul adecvat ajută la reducerea stresului și la menținerea unui echilibru emoțional.

Mănâncă înțelept!

Indigestia – cum putem preveni indigestia și ce e de făcut în cazul uneia?

În Ayurveda, indigestia este considerată o tulburare a digestiei care apare atunci când procesul de digestie este slăbit sau afectat în mod negativ. Indigestia poate fi cauzată de alimente grele, alimente grase sau prăjite, alimente prea reci sau prea calde, stres sau anumite medicamente.

Conform Ayurvedei, există trei tipuri de energii în corpul uman, numite dosha, care guvernează funcționarea corpului și mintea: Vata, Pitta și Kapha. Atunci când unul sau mai mulți dintre aceste dosha sunt dezechilibrate, se pot produce probleme de digestie, inclusiv indigestie.

Pentru a trata indigestia în Ayurveda, este important să se identifice tipul de indigestie și dosha care este dezechilibrată. Terapiile Ayurveda pentru indigestie includ consumul de plante medicinale și alimente specifice pentru a ajuta la restabilirea echilibrului în corp. De exemplu, plante precum ghimbirul și menta sunt cunoscute pentru proprietățile lor de a îmbunătăți digestia și a calma simptomele de indigestie.

Menținerea unei digestii sănătoase implică consumul alimentelor variate și sănătoase, evitarea alimentelor procesate precum zahărul și grăsimile nesănătoase și hidratarea adecvată cu apă, în funcție de nevoile individuale. Exercițiile fizice regulate și suplimentele alimentare precum Triphala Plus, probioticele sau enzimele digestive pot fi de asemenea de ajutor în îmbunătățirea digestiei.

Triphala Plus poate fi utilizat ca supliment alimentar pentru a ajuta la prevenirea și tratarea indigestiei. Este recomandat să luați o capsulă de două ori pe zi cu apă călduță. Este important să urmați instrucțiunile de pe ambalaj și să discutați cu un specialist înainte de a începe orice tratament cu Triphala Plus sau orice alt supliment alimentar.

triphala plus

Sugestii pentru indigestie

  1. Evitarea alimentelor grele și grase, precum și a alimentelor procesate și rafinate.
  2. Consumul de alimente proaspete și integrale, precum legumele, fructele, cerealele integrale și proteinele slabe, cum ar fi fasolea, lintea și carnea slabă.
  3. Mâncarea într-un mediu calm și liniștit, în timp ce savurăm și gustăm fiecare înghițitură.
  4. Mâncatul lent și atent a alimentelor pentru o digestie mai bună.
  5. Evitarea supraalimentării, ci mâncarea până la satisfacție, nu până la plenitudine excesivă.
  6. Consumul de apă caldă cu lămâie în fiecare dimineață pentru a ajuta la curățarea sistemului digestiv.

Balonarea

Balonarea este o problemă comună de digestie care poate fi cauzată de alimentația necorespunzătoare, stresul sau alte afecțiuni digestive. În medicina ayurvedică, balonarea este considerată o afecțiune de dezechilibrare Vata și poate fi tratată prin ajustarea dietei și stilului de viață.

Pentru a preveni balonarea, este important să se consume alimente ușor digerabile și să se evite alimentele grele, cum ar fi carnea roșie sau prăjelile. Este recomandat să se mănânce în liniște, fără a fi distrași de televizor sau alte dispozitive și să se evite alimentele reci sau băuturile reci în timpul mesei.

Medicina ayurvedică recomandă și evitarea alimentelor care pot provoca exces de gaze, cum ar fi broccoli, varza sau fasolea. Consumul de ceaiuri de plante, cum ar fi ceaiul de mentă sau ghimbir, poate ajuta la reducerea balonării.

În plus, practicile de yoga și meditație pot fi benefice pentru reducerea stresului și îmbunătățirea digestiei. Pentru a trata balonarea în mod specific, Maharishi Ayurveda recomandă utilizarea unor remedii ayurvedice, cum ar fi Triphala Plus, care poate ajuta la eliminarea toxinelor și restabilirea echilibrului digestiv. Este important să consultați întotdeauna un specialist înainte de a începe orice tratament sau supliment alimentar.