fbpx

Transport gratuit pentru comenzile peste 150 lei!

Cum folosim dosha pentru fiecare dietă în parte?

Cum folosim dosha-urilor pentru fiecare dietă în parte?

Cum folosim dosha? Potrivit Ayurveda, un echilibru ale celor trei dosha Vata, Pitta și Kapha este cea mai bună fundație pentru sănătate și bună-stare în viață. În Ayurveda se disting trei tipuri de dosha Vata, Pitta and Kapha în funcție de care dosha este dominantă.
Vata –
principiul mișcării
Pitta –
principiul metabolismului
Kapha –
principiul structurii
Elemente Eter, aer Foc (și un pic de apă) Pământ, apă
Caracteristici tipice agil, rapid, ușor, rece/răcit, uscat, schimbabil cald/fierbinte, roșiatic, minte ascuțită, irascibil inert, greu, moale, încet, solid, stabil
Constituția fizică mai degrabă cu constituți ușoară și greutate mică constituție medie – corpolent mai degrabă solid, constituție greoaie
Punctele forte amuzant, entuziasmat, transparent, minte alertă, creativ satisfacție, intelect alert, elocvent perseverent, puternic, calm
Digestie mai degrabă neregulată, cu sentiment de foame constant, tinde spre constipație și balonare poftă mare de mâncare, digestie foarte bună, nu sare peste mese, metabolism activ, tinde să aibă scaun moale, uneori chiar diaree tinde să aibă un apetit scăzut, digestie înceată, se îngrasă ușor
Proporția în care aceste doshas se manifestă în corp este reflectată în agni și digestie. De exemplu, persoanele cu o Pitta dominantă, de obicei au o agni puternic, în timp ce tipul Kapha au o agni slabă, la fel. Cei cu o Vata dominantă, pe de altă parte, de cele mai multe ori au fluctuații în agni și dosha.

Poți să îmbunătățești echilibrul unei dosha prin alegerea și prepararea mâncării în funcție de sezon și de tipul de dosha pe care îl ai. Dacă ai un mix de tipuri din cele două sau trei doshs, trebuie să te ghidezi de dosha dominantă.

Cum folosim dosha și ce înseamnă să mănânci în funcție de dosha specifică?

=

Cantitatea corectă

=

Selecția și combinarea corectă a mâncării

=

Asezonarea potrivită

=

Prepararea corectă

cum folosim dosha vata 1
Dacă sunteți tipul Vata, trebuie să mâncați regulat.
Pentru a te feri de rece și uscat în dosha Vata consumați mâncăruri calde care nu sunt prea uscate și care sunt gătite bine. Puteți adăuga chiar și puțin unt ghee sau ulei în mâncare.
Băturile ar trebui să fie calde.
Mâncărurile dulci, acrișoare și sărate au efect echilibrant.
Toate mirodeniile calde au un efect Vata calmant: anason, fenicul, chimen, ghimbir proaspăt, semințe de muștar, schinduf, scorțișoară, cardamon, cicoare, asafoetida, cuișoare, piper negru (în cantități mici), busuioc și sare. Orice alte condimente trebuie folosite în cantități mici.
Mâncărurile picante, amare și astringente trebuie să fie consumate moderat.
cum folosim dosha pitta
Dacă esti tipul Pitta, mâncarea și băuturile nu trebuie să fie prea fierbinți.
Gătiți mâncarea bine.
Persoanele care au dosha Pitta dominantă trebuie să aibă ore de masă fixe și să se țină de ele.
Ar fi bine ca cei care au tip de dosha Pitta, să nu folosească repausul alimentar ca tip de dietă pentru slăbit și ar trebui să evite legumele crude.
Mancarurile și condimentele dulci, amare și astringente au un efect echilibrant asupra dosha Pitta. Printre acestease găsesc: anghinarea, sparanghel, spanac, brocoli și dovlecei.
Următoarele condimente sunt potrivite pentru acest tip: coriandru, chimen, turmeric, șofran, fenicul, cuișoare, scorțișoară, cardamon, dar și cantități mici de ghimbir, preintre altele.
În ceea ce privește fructele, puteți alege fructe dulci, cum ar fi struguri, banane, smochine și caise.
cum folosim dosha kapha maharishi ayurveda
Dacă ești tipul Kapha, ar trebui să te orientezi către mâncarea ușoară și să nu mănânci prea mult, mai ales seara. În general, trebuie folosită foarte puțină sare.
Sunt recomandate mancărurile calde și uscate și fără grăsimi.
Mâncărurile și condimentele picante, amare și astringente au un efect echilibrant pentru dosha Kapha. Pentru extra savoare se folosesc piper si ghimbir.
În ceea ce privește produsele lactate, alegeți alternativele ușoare, cum ar fi lassi sau lapte bătut. Consumați lactate grele doar ocazional, lactate cum ar fi unt ghee și lapte integral.

Ce este Prana? Ce este Rasayana?

Prana și RasayanaDescoperă detalii despre ce înseamnă Prana și Rasayana în medicina ayurvedică și cum te pot influența în a obține o viață mai bună....

Ce este dosha Pitta?

Descoperă dosha Pitta și secretele ayurvedaDescoperă dosha Pitta și secretele ayurveda! Află cum o rutină corespunzătoare și un stil de viață...

Contact

Program de lucru

Luni-vineri: 09:00-17:00

 

Email:

clienti@amdnobel.ro

 

Telefon:

0720.277.538

031.104.0016